Zelf videobanden digitaliseren. Hoe doe je dat? (2024)

Heb je nog oude videobanden liggen die je graag zelf om wilt zetten naar een digitaal videobestand? Lees dan hieronder hoe je dit het op de meest eenvoudige manier kunt doen. Het omzetten van videobanden hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar het doel van het digitaliseren is natuurlijk wel dat de kwaliteit van de video’s zo hoog mogelijk blijft. De kwaliteit van de opname is afhankelijk van zowel de videobanden, de apparaten en de software die je gebruikt op je laptop of computer.

Begin met het vaststellen van het type videoband die je wilt digitaliseren. De meest voorkomende videobanden zijn VHS, S-VHS en VHS-C banden. Deze zijn waarschijnlijk opgenomen met een camcorder tussen 1985 en 2000. Het omzetten van bovenstaande type videobanden gaat op een vergelijkbare manier maar dan net even anders.

Nadat je het type videoband vastgesteld hebt moet je op zoek naar een manier om deze af te kunnen spelen. Het afspelen van deze videobanden is het makkelijkst met een ouderwetse videorecorder.

Wat heb je nodig om videobanden te digitaliseren?

Zodra je de apparatuur op orde is en het gelukt is met het afspelen van de banden zijn we aangekomen bij het digitaliseren. Je kan zelf videobanden digitaliseren met een video grabber, capturekaart of VHS naar DVD combinatie. De verschillende apparaten hebben voor- en nadelen die hieronder te lezen zijn. Zorg dat je je van te voren goed inleest en daarop je keuze maakt om de benodigde hardware aan te schaffen.

Zelf videobanden digitaliseren. Hoe doe je dat? (1)

Digitaliseren met een Video Grabber

De meest eenvoudige manier om je videobanden te digitaliseren is door een video grabber te gebruiken. Een video grabber is hardware dat je kan aansluiten op de videorecorder en je laptop. Op die manier kan je beide apparaten aan elkaar linken en de video door middel van software converteren naar je laptop. De aansluiting op je videorecorder gaat via een SCART of (tulp) composite aansluiting die via USB naar je laptop gaat. Op internet zijn hier veel verschillende varianten in te verkrijgen maar deze zijn zeker niet allemaal betrouwbaar in prijs/kwaliteit. Baseer je keuze op merk, reviews en/of beschikbare software. Het zou zonde zijn als dit een hoop geld kost en het digitaliseren niet lukt in de gewenste kwaliteit.

Volg de handleiding en installeer de software voor het digitaliseren. Meestal kan je hierbij het videobestand direct een naam geven en het type videoformaat zoals .avi, .mp4 of .mov selecteren. Als alles ingesteld is kunnen de opnames beginnen. Speel de videoband af en start de opnames via de software. Check ondertussen of het beeld en geluid goed is zodat achteraf geen nieuwe opname gemaakt hoeft te worden. Als alles gelukt is kan je de videobestanden afspelen op je laptop, omzetten en branden naar DVD of op je televisie bekijken via een USB stick. Toch leuk om met je familie alle beelden van vroeger terug te kunnen kijken op moderne digitale apparaten!

Digitaliseren met een Capture kaart

Om je videobanden te digitaliseren met behulp van een capture kaart heb je een videorecorder, computer en de juiste videobewerkingssoftware nodig. Sluit vervolgens de videorecorder aan op de capture card door middel van de RCA-kabels. Open nu de software op je laptop en selecteer de capture kaart als invoerapparaat.

Let op dat de instellingen van het programma overeenkomen met de specificaties van de videobanden. Nadat voorgaande stappen zijn doorlopen kan je de opname starten (na het terugspoelen) door op de play knop van de videorecorder te drukken.

Na afloop sla je de digitale video op in het gewenste formaat en bewerk je het eventueel verder. Zorg ervoor dat je voldoende opslagruimte hebt om de video’s op te slaan.

Zelf videobanden digitaliseren. Hoe doe je dat? (2)

Digitaliseren met een VHS naar DVD combinatie

Om videobanden te digitaliseren met een VHS naar DVD combinatie, plaats je de videoband in de videorecorder en een lege DVD in de DVD-brander. Spoel vervolgens de videoband terug en volg de gebruiksaanwijzing van de VHS naar DVD-combinatie om de overdracht te starten. Het proces kan even duren, afhankelijk van de lengte van de videoband.

Nadat de opname is afgelopen kan je de videoband branden op de lege DVD. Controleer de kwaliteit en bewaar de DVD op een veilige plaats. Het voordeel van een VHS naar DVD combinatie is dat je niet veel technische kennis nodig hebt en het proces eenvoudig is.

Videobanden laten digitaliseren?

Het zelf omzetten van videobanden levert niet altijd het gewenste resultaat vanwege gebrek aan kennis en/of verkeerde hardware of software. Wilt u er zeker van zijn dat de videobanden op een hoge kwaliteit omgezet worden? Laat dit dan doen door een bedrijf of iemand met ervaring. Het zou natuurlijk zonde zijn als de leuke beelden van vroeger verloren zouden gaan.

Dus beschikt u zelf (nog) niet over de kennis of de apparatuur om videobanden te digitaliseren? Neem dan vrijblijvend contact op en vraag naar de mogelijkheden om uw videobanden te laten digitaliseren. Dit kan eenvoudig, veilig & snel zonder opstartkosten bij Video-expert in Amsterdam.

Zelf videobanden digitaliseren. Hoe doe je dat? (2024)
Top Articles
Depreps Wrestling
Amazon Fresh Review: 6 Things To Know Before Ordering Groceries
The Tribes and Castes of the Central Provinces of India, Volume 3
7 C's of Communication | The Effective Communication Checklist
Express Pay Cspire
Jeremy Corbell Twitter
Wells Fargo Careers Log In
The Realcaca Girl Leaked
Erskine Plus Portal
Parks in Wien gesperrt
Decaying Brackenhide Blanket
Waive Upgrade Fee
Uvalde Topic
Oxford House Peoria Il
Shuiby aslam - ForeverMissed.com Online Memorials
Jc Post News
Available Training - Acadis® Portal
SXSW Film & TV Alumni Releases – July & August 2024
The Grand Canyon main water line has broken dozens of times. Why is it getting a major fix only now?
Inter-Tech IM-2 Expander/SAMA IM01 Pro
623-250-6295
Axe Throwing Milford Nh
Gopher Hockey Forum
Johnnie Walker Double Black Costco
Coomeet Premium Mod Apk For Pc
MyCase Pricing | Start Your 10-Day Free Trial Today
Danielle Ranslow Obituary
Wsbtv Fish And Game Report
Paris Immobilier - craigslist
Safeway Aciu
Dhs Clio Rd Flint Mi Phone Number
Past Weather by Zip Code - Data Table
24 Hour Drive Thru Car Wash Near Me
Craigslist/Phx
Home Auctions - Real Estate Auctions
Wow Quest Encroaching Heat
Reading Craigslist Pa
Culvers Lyons Flavor Of The Day
Sam's Club Gas Prices Florence Sc
301 Priest Dr, KILLEEN, TX 76541 - HAR.com
Gravel Racing
Oppenheimer Showtimes Near B&B Theatres Liberty Cinema 12
Brandon Spikes Career Earnings
Actor and beloved baritone James Earl Jones dies at 93
Silicone Spray Advance Auto
2294141287
Displacer Cub – 5th Edition SRD
Star Sessions Snapcamz
Used Sawmill For Sale - Craigslist Near Tennessee
Hkx File Compatibility Check Skyrim/Sse
Public Broadcasting Service Clg Wiki
Tenichtop
Latest Posts
Article information

Author: Frankie Dare

Last Updated:

Views: 5356

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Frankie Dare

Birthday: 2000-01-27

Address: Suite 313 45115 Caridad Freeway, Port Barabaraville, MS 66713

Phone: +3769542039359

Job: Sales Manager

Hobby: Baton twirling, Stand-up comedy, Leather crafting, Rugby, tabletop games, Jigsaw puzzles, Air sports

Introduction: My name is Frankie Dare, I am a funny, beautiful, proud, fair, pleasant, cheerful, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.